Diyabette Tehlikeyi Artıran 9 Yaz Hatası!
Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, şekerli içecek ve tatlı tüketimi, fazla kilo, endokrin bozucu ve kimyasallara maruziyet gibi etkenlerle ülkemizde son 20 yılda diyabetli hasta sayısının yüzde 100 arttığını belirten Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş “Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında diyabetli hasta sayısındaki artışta başı çekiyor. Üstelik her 2 kişiden birinin diyabet sorunu olduğundan haberi bile yok. Tanı almadıklarından ve dolayısıyla tedaviye yönelik bir ilaç kullanmayıp, sağlıksız yaşam alışkanlıklarına devam ettiklerinden hayati risklerinin çok büyük olduklarını da bilmiyorlar” diyor. Özellikle yazın aşırı sıcaklarında serinlemek amacıyla art arda içilen şekerli içeceklerin, ‘her şey dahil’ konseptindeki tatil köylerinde cezbeci binbir çeşit tatlıların ve karbonhidratlı yiyeceklerin diyabet hastalarının sağlığını çok ciddi tehlikeye attığını belirten Doç. Dr. Savaş Karataş, diyabette en sık yapılan ve tehlikeyi artıran 9 yaz hatasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
- Yeteri kadar su içmemek
- İlaç, cihaz ve insülinleri uygun koşullarda saklayamamak
- Kan şekeri ölçümünü doğru yapmamak
- Çıplak ayakla yürümek, sıcak zemine basmak
- Aşırı sıcaklarda ‘serinleten’ şekerli içeceklere sarılmak
- Hipoglisemi terlemesini yaz terlemesi ile karıştırmak
- Kontrol dışı aşırı hareket
- Güneş ışığına maruz kalmak
- Tatlılara ve hamur işi besinlere ‘hayır’ diyememek