PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
REKLAM
Mart sonu ve Nisan başında şiddetli fırtınalar birçok Yunan adasını vurarak ciddi sel felaketlerine ve hasara yol açtı.
Yeni bir çalışmaya göre, hava olayı sırasındaki şiddetli yağışlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yoğunlaştığına dair açık işaretler gösteriyor.
İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) araştırmacısı Tommaso Alberti, “Yunanistan’daki şiddetli fırtınalar, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) artan deniz yüzeyi sıcaklıkları nedeniyle Akdeniz’de aşırı hava koşullarının arttığına dair öngörüleriyle uyumlu,” ifadelerini kullandı.
Alberti ayrıca, “Analizimiz net bir eğilim gösteriyor: fırtınalar daha yağışlı hale geliyor ve sel risklerini artırıyor” dedi.
Yunan kenti 24 saatlik süre içinde en yüksek yağış miktarını kaydetti
31 Mart’ta Paros ve Mikonos adalarını vuran sağanak yağış ve dolu fırtınası sokakları sular altında bıraktı ve araçları sürükledi.
Yetkililer okulları kapatarak ve trafiği acil durum araçlarıyla sınırlandırarak fırtınaya müdahale etmeye çalıştı. Acil servisler kurtarma operasyonları yürütürken bölge sakinlerine ve turistlere kapalı alanlarda kalmaları tavsiye edildi.
Olumsuz hava koşulları Nisan’da da devam etti ve özellikle Girit adasını etkiledi.
Liman kenti Hanya, 24 saatlik bir süre içinde en yüksek yağışı kaydederek yaygın sellere sahne oldu.
Rodos da dahil olmak üzere diğer adalar da şiddetli koşullarla karşı karşıya kaldı ve şiddetli rüzgarlar ek yıkıma neden oldu.
‘Küresel ısınma daha yıkıcı hava koşullarına yol açıyor’
Değişen iklimde meydana gelen aşırı hava olaylarını inceleyen ClimaMeter platformundan bilim insanları, Copernicus’un son 74 yıla ait tarihsel meteorolojik verilerini kullanarak hızlı bir çalışma yürüttü.
Araştırmacılar, benzer hava sistemlerinin 20. yüzyılın sonlarında (1950-1986) ve iklim değişikliğinin etkilerinin daha belirgin hale geldiği son on yıllarda (1987-2023) nasıl davrandığını karşılaştırdı.
Analizde, orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu’nun yüzey ısınmasıyla ilişkili El Niño gibi doğal iklim değişkenliği olaylarının katkıları da dikkate alındı.
Araştırmada ayrıca, Mart ayı sonunda Yunanistan’ı vuran fırtınaya benzer fırtınaların geçmişte olduğundan 5 mm/gün (yüzde 10-15) daha yağışlı olduğu tespit edildi.
Doğal iklim değişkenliği kaynakları bu değişikliği sadece kısmen etkilemiş olabilir, bu da bilim insanlarını fırtınanın, özellikleri çoğunlukla insan kaynaklı iklim değişikliğine atfedilebilecek nadir meteorolojik koşullar tarafından yönlendirildiği sonucuna götürdü.
Konuyla ilgili açıklamasında Alberti, “Münferit olayları iklim değişikliğiyle ilişkilendirmek karmaşık olsa da, ortaya çıkan tablo net: küresel ısınma daha yoğun ve yıkıcı hava koşullarına yol açıyor,” dedi ve “Hem emisyonların azaltılması hem de Akdeniz gibi hassas bölgelerde altyapı ve hazırlığın güçlendirilmesi için adaptasyon konusunda harekete geçilmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
08 Nisan 2025SPOR
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025SPOR
08 Nisan 2025SPOR
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025